Meer informatie over de dynamische voorschotten of over maandelijkse afrekeningen? Lees hier onze volledige toelichting!

Toegangsvermogen klanten grootverbruik

Vanaf 01/01/2023 wijzigen de distributiekosten voor klanten met een middenspanning – en/of hoogspanningscabine. Er zal geen rekening meer gehouden worden met de jaarlijkse maximale piek van de cabine, waar sommige klanten het slachtoffer van zijn. Vanaf volgend jaar zullen de maandelijkse netkosten berekend worden op basis van het toegangsvermogen én het daadwerkelijke vermogen van de cabine. Beide zullen voor 50% meetellen.

Fluvius wil klanten sensibiliseren en bewust maken van de impact van hun pieken op het net. Bedrijven moeten leren omgaan met hun pieken door ze beter te spreiden (door machines/toestellen gefaseerd op te starten) of te bufferen met behulp van bijvoorbeeld batterijsystemen.

Wat moet u doen?

Middenspanning – en hoogspanningsklanten moeten voor 31/12/2022 op mijn.fluvius.be het toegangsvermogen doorgeven aan de netbeheerder. Dit is een inschatting van uw maximale vermogen dat u reserveert aan een bepaald tarief. De bedoeling is dat u die niet overschrijdt, anders betaalt u een bijkomende overschrijdingstarief gedurende 12 maanden.
U kunt dit toegangsvermogen maandelijks verhogen. Een verlaging na een verhoging kan pas na een wachtperiode van 12 maanden. Deze inschatting zal dus voor de helft meetellen bij de berekening van de distributiekosten op de factuur.

Volg de instructies in het stappenplan van de brief van Fluvius.

Op mijn.fluvius.be zal u ook toegang krijgen tot een simulatietool, die u ondersteunt om het juiste toegangsvermogen in te schatten.

Wat weten we van de kosten?

  • De definitieve tarieven liggen nog niet vast!
  • Bij het overschrijden van het doorgegeven toegangsvermogen rekent uw netbeheerder gedurende 12 maanden een overschrijdingstarief aan.
  • Een verlaging van de piek zal beloond worden.
  • Het correct inschatten van de piek zal ook beloond worden.

Advies Elindus

  • Zal er niets veranderen in het verbruik en de pieken? Geef dan uw huidige maximale piek (of kW max) door.
  • Bent u zeker dat u voldoende heeft met een lager toegangsvermogen? Geef dan een lagere maximale piek (of kW max) door.
  • Bent u zeker dat u een hoger toegangsvermogen zal nodig hebben? Geef dan een hogere maximale piek (of kW max) door. Zo vermijdt u extra kosten.
  • Reserveer zelf uw toegangsvermogen. Als u dit niet tijdig doet, zal Fluvius rekening houden met uw contractueel toegangsvermogen.

Voor nog extra informatie verwijzen we u graag door naar de website van Fluvius.

Vrijblijvende afspraak

Vraag nu een vrijblijvende afspraak aan. En ontdek wat Elindus beter kan dan uw huidige leverancier!