Wat is reactieve energie?

In de categorie Mijn factuur

Reactieve energie is een vorm van energie die opgewekt wordt, maar die niet “nuttig” is. In tegenstelling tot actieve energie wordt reactieve energie namelijk niet omgezet in beweging of in warmte om stroom te produceren.
Bij middenspanning en hoogspanning wordt de reactieve energie gemeten door de netbeheerder.

Wanneer is er reactieve energie?

De meeste toestellen vergen meer vermogen dan wat ze omzetten in actief vermogen (= wat effectief in beweging/warmte omgezet wordt om stroom te produceren). De verhouding tussen het actieve vermogen en het schijnbaar vermogen is de arbeidsfactor of de cosinus phi. Deze staat steeds op uw factuur vermeld. Bij ideale omstandigheden is de cosinus phi gelijk aan 1, dan wordt alles omgezet in actieve energie. Bedraagt de cosinus phi minder dan 0,9 rekent de distributienetbeheerder een boete aan.
Reactieve energie komt bv voor bij tl-lampen en slecht afgestelde machines. Hoe groter het aandeel aan reactieve energie, hoe slechter de cos phi zal zijn. Een perfecte cos phi is 1. Wanneer de cos phi < 0,9 bedraagt, rekent de netbeheerder hier een meerkost voor aan.

Negatieve gevolgen

  • Door de grotere warmteverliezen daalt uw rendement
  • Bij cos phi < 0,9 betaalt u een toeslag voor reactieve energie
  • U verbruikt meer

Hoe vermijd ik reactieve energie?

  • Op mijn factuur: Wanneer er meerdere keren reactieve energie aangerekend wordt, is het een goed idee om dit met uw energieleverancier te bespreken. Elindus kan kijken voor eventuele oplossingen, zoals het plaatsen van een condensatorbatterij.
  • Beter rendement: Een energieaudit kan u een beter overzicht geven. Spreek hier zeker over met uw energieleverancier. Elindus kan kijken voor eventuele oplossingen, zoals het plaatsen van een condensatorbatterij. Condensatoren zorgen namelijk voor een compensatieve van de reactieve energie.


Naar het overzicht van de veelgestelde vragen