Heeft u een brief ontvangen om uw toegangsvermogen door te geven? Lees hier ons advies en welke stappen u moet ondernemen!

Wat is reactieve energie?

In de categorie Mijn factuur

Reactieve energie is een vorm van energie die opgewekt wordt, maar die niet “nuttig” is. In tegenstelling tot actieve energie wordt reactieve energie namelijk niet omgezet in beweging of in warmte om stroom te produceren.
Bij middenspanning en hoogspanning wordt de reactieve energie gemeten door de netbeheerder.

Wanneer is er reactieve energie?

De meeste toestellen vergen meer vermogen dan wat ze omzetten in actief vermogen (= wat effectief in beweging/warmte omgezet wordt om stroom te produceren). De verhouding tussen het actieve vermogen en het schijnbaar vermogen is de arbeidsfactor of de cosinus phi. Deze staat steeds op uw factuur vermeld. Bij ideale omstandigheden is de cosinus phi gelijk aan 1, dan wordt alles omgezet in actieve energie. Bedraagt de cosinus phi minder dan 0,9 rekent de distributienetbeheerder een boete aan.
Reactieve energie komt bijvoorbeeld voor bij tl-lampen, zonnepanelen en slecht afgestelde middenspanningscabines of machines in het bedrijf. Hoe groter het aandeel aan reactieve energie, hoe slechter de cos phi.

Negatieve gevolgen

  • Door de grotere warmteverliezen daalt uw rendement
  • Bij cos phi < 0,9 betaalt u een toeslag voor reactieve energie
  • U verbruikt/betaalt meer

Hoe vermijd ik reactieve energie?

Wanneer er meerdere keren reactieve energie op uw factuur aangerekend wordt, is het een goed idee om dit met uw elektricien te bespreken. De eerste stap is steeds om de oorzaak van het probleem te lokaliseren.

Naar het overzicht van de veelgestelde vragen

Vrijblijvende afspraak

Vraag nu een vrijblijvende afspraak aan. En ontdek wat Elindus beter kan dan uw huidige leverancier!